Zoek een lied

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} liederen getoond

Geen liederen of gedichten gevonden

284 - Christus, Gij zijt het licht in ons leven


Canon
Sytze de Vries
Christiaan Winter

Tekst

Deze toelichting is overgenomen uit ‘Commentaar bij Zingend Geloven 7’ en wordt tijdelijk op deze site geplaatst. Deze tekst wordt vervangen als er een definitieve toelichting beschikbaar is.  

In veel kerken is het gebruikelijk, dat op een gegeven moment de kinderen de kerk verlaten om naar hun eigen ruimte te gaan. Vaak krijgen zij dan ‘het licht’ mee, een kaars of een lantaarntje, aangestoken aan de paaskaars; dat licht wordt dan midden in hun eigen kring neergezet. In de Oude Kerk in Amsterdam moeten zij dan een vrij lange route afleggen, en daarom gaan zij die zingend. In de weken van Pasen tot Pinksteren zingen ze dan deze canon, waartoe de aanwezigen in drie groepen worden verdeeld. De kinderen kunnen een eigen groep vormen, al vraagt lopen en zingen tegelijk enige oefening! Voor de overige perioden kan Liedboek 285, dat voor hetzelfde doel gemaakt is, voor deze processie dienen.


Melodie

De Amsterdamse Oudekerk-gemeente zingt deze canon al een aantal jaren in de paastijd als de kinderen naar hun eigen ruimten gaan. Dit begeleidingsgezang duurt totdat alle kinder(stemm)en in de belendende lokalen zijn verdwenen. Aangezien er in de hoofdstedelijke Oude Kerk drie vakken met stoelen zijn (én omdat de tekst daarom vraagt!) werd het een canon in drieën. De orgelbegeleiding is wel noodzakelijk, omdat er anders ongewenste akkoordliggingen ontstaan.

Aan de cantor de taak om de aandacht van de zingende gemeente te trekken, teneinde gezamenlijk het slotakkoord te kunnen bereiken. Het is niet geheel toevallig dat ‘licht’ op de hoogste noot van de eerste regel, en ‘uit’ op de laagste noot van de tweede regel valt.

Tempo: kwartnoot = 72.


Media

Uitvoerenden: The Young Voices Putten o.l.v. Gerrie de Glint; Eric-Jan van der Hel, orgel