Zoek een lied

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} liederen getoond

Geen liederen of gedichten gevonden

349 - Heer, zie ons aarzelend staan


Dooplied

Muus Jacobse
Theo Goedhart

Tekst

Deze toelichting bij de tekst is overgenomen uit ‘Een Compendium van achtergrondinformatie bij de 491 gezangen uit het Liedboek voor de kerken’ (Amsterdam 1977) en wordt tijdelijk op deze site geplaatst. Deze tekst wordt vervangen als er een definitieve toelichting beschikbaar is.

Dit lied is pas geschreven nadat het Liedboek voor de kerken in tweede concept al was samengesteld. Bij de opgenomen doopliederen was er niet één dat op de doop van volwassenen was afgestemd, en omdat ikzelf pas bij mijn aanneming ben gedoopt en mij, ofschoon hervormd, bij de Dopers wel thuis voel, werd mij ‘opgedragen’, zo’n lied te maken. Wie gedoopt is, ondergedompeld in de Jordaan, mag aan de hand van de Heer ‘dwars door het water lopen’. Doop is dood en opstanding, doop is de weg naar het leven, in het beloofde land aan de overzij. Als volwassen, bewust mens geef je je maar aarzelend aan zo'n doop over, in Gods naam dan maar.

Auteur: Klaas Heeroma


Melodie

De melodie van Adriaan C. Schuurman (1904-1998) die bij deze tekst in het Liedboek voor de kerken staat, is niet opgenomen in het Liedboek. De liedboekredactie vroeg Theo Goedhart een nieuwe melodie te schrijven.
Een toelichting bij de melodie volgt nog.