Zoek een lied

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} liederen getoond

Geen liederen of gedichten gevonden

368b - Dauw hemel, wolken regen heil


Gebedsacclamatie
Andries Govaart
gregoriaans
Rorate coeli

Tekst

Voor een algemene toelichting bij de gebedsacclamaties, zie het overzichtsartikel Gebedsacclamatie.


Melodie

Bij een aantal liturgische gezangen in het Liedboek die bestemd zijn voor een bepaalde periode van het liturgisch jaar is er een duidelijke relatie tussen de betreffende periode en de melodie van de acclamaties: melodieën die oorspronkelijk bij een gezang voor die periode behoren en zo direct een associatie met die tijd in het jaar oproepen. Dit geldt feitelijk voor Liedboek 368a en 368c, maar wel in het bijzonder voor de melodieën van Liedboek 368b en 368e, waarbij de woorden van de acclamatie op een bestaande gregoriaanse melodie zijn geschreven. Deze melodieën gelden, zeker voor veel rooms-katholieken, als een ‘herkenningstune’. Als zij de melodie van 368b horen of zingen, dan ís het advent: een melodie dus als ritueel.
De melodie van Liedboek 368b is het gregoriaanse ‘Rorate coeli’, een beurtzang voor de adventstijd waarvan de tekst van het refrein Jesaja 45,8 is: ‘Hemel, laat gerechtigheid neerregenen, laat haar neerstromen uit de wolken’. De melodie is volgens de achttiende eeuwse aanhangsels van het Graduale Romanum.
Andries Govaart bewerkte het Bijbelvers zodat het passend is op de melodie.
De gregoriaanse beurtzang is onder andere te vinden in het Liber usualis, blz. 1868, het Bavo Liedboek (1979, nr. 110), Gezangen voor Liturgie (1984/1996, nr. 843) en Laus Deo (2000, blz. 704).
De melodie van het refrein van de beurtzang is ook gebruikt voor het Halleluja voor de adventstijd, Liedboek 338e.

Om de gehele gregoriaanse zang te beluisteren, klik hier.

Auteur: Pieter Endedijk