Zoek een lied

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} liederen getoond

Geen liederen of gedichten gevonden

396 - Vrede is het woord


Canon
Hans Mudde
Dick Troost

Tekst

Deze toelichting is overgenomen uit ‘Commentaar bij Zingend Geloven 4’ en wordt tijdelijk op deze site geplaatst. Deze tekst wordt vervangen als er een definitieve toelichting beschikbaar is.

Deze canon op tekst van Hans Mudde is bedoeld voor de avondmaalsviering. Het woord ‘vrede’ klinkt in iedere avondmaalsviering; wij zingen het ‘Lam Gods’, dat eindigt met ‘Geef ons (uw) vrede’ – ‘Dona nobis pacem’, en wij geven elkaar de vredegroet. ‘Vrede’ is het woord dat wij spreken en het brood dat wij breken.


Melodie

De canon van Dick Troost is lastiger dan je op grond van het eenvoudige notenbeeld zou vermoeden. De meeste canons staan in een duidelijke maatsoort; als de verschillende partijen het tempo goed vasthouden en naar elkaar luisteren, gaat dat altijd goed. ‘Vrede is het woord’ heeft een onregelmatig ritme, en bovendien zijn de samenklanken ook niet bepaald ‘klassiek’. Er ontstaan dissonante ‘botsingen’ tussen de twee stemmen, zodat de twee partijen weinig steun aan elkaar hebben. De melodie moet dus eenstemmig zeer goed gekend zijn wil de tweestemmigheid niet ontsporen. Let vooral op de syncopische ritmiek in de overgang van regel 1 naar 2 en van 3 naar 4.