Zoek een lied

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} liederen getoond

Geen liederen of gedichten gevonden

616a - Christus is opgestanden


Canon
Herbert Beuerle

Melodie

De melodie van deze canon is gebaseerd op de eerste regel van de melodie van Liedboek 616, maar ook 613. Het is een vijfstemmige canon waar een ostinato aan toegevoegd is voor mannenstemmen. Bij deze ostinato wordt de eerste melodieregel in octaven gezongen met daar tussenin die melodie op de kwint. Zo ontstaat in het geheel een ‘stoere’ klank. Niet alle stemmen hoeven gezongen te worden, men kan ook instrumenten gebruiken of de zangpartijen door instrumenten laten ondersteunen. Zelfs slagwerk is bij deze canon denkbaar! Bij het zingen kan men ook met de ostinato beginnen.

De canon kent een grote omvang (a-e”) en de derde canonregel vraagt de nodige aandacht vanwege het ritme. Enige studie is dus wel noodzakelijk.

Deze canon kan gebruikt worden in afwisseling met liedstrofen, maar ook heel goed zelfstandig. Hij is bijvoorbeeld geschikt als feestelijke intrede (processie) van de paasmorgen!

Deze canon is overgenomen uit Theo Goedhart (red.), Canonboek (Ansen 1992, nr. 10). Met de Duitse tekst komt de canon ook voor in Zwitserse Evangelisch-reformiertes Gesangbuch (1998, nr. 461).

Zie voor een algemene toelichting het overzichtsartikel De canon.

Auteur: Pieter Endedijk


Media

Uitvoerenden: Apeldoorns Kerkmuziekensemble o.l.v. Thea Endedijk-Griffioen