Zoek een lied

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} liederen getoond

Geen liederen of gedichten gevonden

687 - Wij leven van de wind


Jaap Zijlstra
Johann Crüger
Nun danket alle Gott

Tekst

Deze toelichting bij de liedtekst is overgenomen uit ‘Een Compendium van achtergrondinformatie bij de 491 gezangen uit het Liedboek voor de kerken’ (Amsterdam 1977) en wordt tijdelijk op deze site geplaatst. Deze tekst wordt vervangen als er een definitieve toelichting beschikbaar is.

In totaal heb ik slechts acht liederen geschreven. Vijf staan in mijn dichtbundel Land in zicht (Kampen 1969) en drie in mijn bundel Wij hebben de zon (Kampen 1974).
Het grote tekort aan pinksterliederen bracht mij ertoe enkele van deze liederen te schrijven. Voor het schrijven van Liedboek 687 had ik de melodie van ‘Dank, dank nu allen God’ in mijn gedachten genomen: ik wilde een blij en uitbundig lied maken.
Het is een lied in drie coupletten, zoals er wel preken bestaan in drie punten:
1.Het gebed om de Geest.
2. Het ontvangen van de Geest.
3. Het getuigen, door de Geest.
Bij de vuurvogel van de vloed, in de tweede strofe, heb ik gedacht aan Genesis 1,2, de Geest Gods zweefde over de wateren, de vogel Gods broedde een plan uit. Bij de duif boven de Jordaan dacht ik aan Matteüs 3,16.
Pinksteren is: leven van de wind, van de geweldige, de gedreven, de vuur aanjagende wind. Het is een stroomversnelling van leven, een gebed, een vleugelslag van de Geest die wij kregen. Dat wilde ik maar zeggen, dat wilde ik maar zingen.

Auteur: Jaap Zijlstra


Melodie

Voor een toelichting bij de melodie: zie Liedboek 704.


Media

Uitvoerenden: Vocaal Ensemble Cantare o.l.v. Richard Vos; Hendrik Jan de Bie, orgel (bron: KRO-NCRV)

Video: Liedboek 687 door zangers Dorpskerk Eelde; Vincent van Laar, orgel