Zoek een lied

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} liederen getoond

Geen liederen of gedichten gevonden

745 - Uit de schemer van de tijden


Een eerste kennismaking

In de rubriek ‘Geloofsgetuigen’ treft men in het Liedboek enkele liederen aan over mensen die in hun wijze van leven een voorbeeld voor ons zijn. Nog steeds vertellen wij verhalen over hen. Een van hen is Sint Nicolaas. Zijn sterfdag is 6 december, en op de vooravond, 5 december, vieren volgens goede traditie jong en oud het ‘heerlijk avondje’.
In de eerste strofe maakt de dichter Andries Govaart (*1954) meteen helder hoe wij deze geloofsgetuige mogen verstaan: hij is een oergestalte, een beeld van Gods erbarmen. Sint Nicolaas is patroonheilige van onder andere kinderen, reizigers en schippers. Die kinderen worden genoemd in de ontroerende tweede strofe en ook in de derde strofe, waarin naar een van de legenden over Sint Nicolaas wordt verwezen: hij bevrijdt drie dochters van een arme man door buidels met goud in het huis te strooien. Daaraan is het strooien op deze dag ontleend. In de vierde en vijfde strofe worden de reizigers en de schippers met name genoemd.
Bij de tekst koos de liedboekredactie een beroemde Engelse melodie.
Een lied over Sint Nicolaas – in die lijn mag ook de laatste regel worden verstaan. Er staat niet: ‘bid voor ons’, maar ‘pleit voor ons’. Dat kan beschrijvend verstaan worden. Betekent het vieren van het Sinterklaasfeest ook niet dat wij allen op onze beurt vrijgevig, barmhartig en liefdevol als Sint Nicolaas kunnen zijn?

Auteur: Pieter Endedijk


Nicolaos, pleit voor ons

Andries Govaart
William Rowlands
Tune: BLAENWERN