Zoek een lied

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} liederen getoond

Geen liederen of gedichten gevonden

834 - Vernieuw Gij mij, o eeuwig licht


Erneure mich, o ewigs Licht

Johann Friedrich Ruopp
Ad den Besten
Nürnbergisches Gesangbuch 1676/lezing EKG
O Jesu Christe, wahres Licht

Tekst

Deze toelichting is overgenomen uit ‘Een Compendium van achtergrondinformatie bij de 491 gezangen uit het Liedboek voor de kerken’ (Amsterdam 1977) en wordt tijdelijk op deze site geplaatst. Deze tekst wordt vervangen als er een definitieve toelichting beschikbaar is. 

In 1704 liet Ruopp samen met zijn vriend Haug in het geheim een kleine liederenbundel verschijnen onder de titel Jesuslieder. In het geheim, – want het conventikelchristendom, waarvoor het boekje bestemd was, was in en om Straatsburg een verboden zaak. In deze kleine bundel werd ons lied voor het eerst gepubliceerd.

Deze bede om een nieuw hart en een nieuwe geest is van een welhaast klassieke, in geen enkel opzicht specifiek piëtistisch aandoende ingetogenheid en van een met evidente dichterlijke kracht bedwongen innerlijke gloed. Des te merkwaardiger, dat geen van Ruopps andere liederen het verder heeft gebracht dan het gezangboek van Freylinghausen!

Auteur: Ad den Besten


Melodie

De melodie is van de in de Duitse kerken veel gezongen liederen Jesu Christe, wahres Licht en Erneure mich, o ewigs Licht. De componist van deze wijs is niet aanwijsbaar. Zij valt terug op het Nürnbergisches Gesangbuch uit 1676, doch komt ook voor in de bekende bundel van Johann Anastasius Freylinghausen uit 1714.

Het vereiste rustige tempo laat zich gemakkelijk vinden. De melodie heeft zich via de proefbundel 102 gezangen (1964, nr. 46) reeds een weg gebaand naar het zingende kerkvolk en zal dit wel blijven doen.

Auteur: Evert Westra


Media

Uitvoerenden: Schola Davidica Utrecht o.l.v. Lisette Bernt; Gert Oost, orgel (bron: KRO-NCRV)