Zoek een lied

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} liederen getoond

Geen liederen of gedichten gevonden

blz 577 - Zing zacht


Frans Cromphout

Tekst

Jammer dat ik dit avondgebedje, of liedje, wat is het eigenlijk? – niet kende toen ik nog kleine kinderen had. Maar gelukkig zijn er nog kleinkinderen. Ouders die iets eenvoudigs zoeken om hun kinderen mee te geven aan het einde van de dag, voor het slapen gaan, vinden hier een rijke en toch zo eenvoudige tekst voor en met kinderen. Je moet er maar opkomen. Je kunt hem spreken, je kunt hem zingen. Een eigen melodietje of recietje verzinnen.

Gaan slapen vraagt om een ritueel. Tandenpoetsen, kleren voor morgen klaarleggen, knuffel paraat. En een tekstje of lied. Om rustig te kunnen gaan slapen, je over te geven aan de nacht. Maar dan is er af en toe ook angst voor het donker, of een nare droom middenin de nacht. Of nog even nadenken over de afgelopen dag: ‘Zing zacht, zing voor je uit.’

De dingen om dankbaar voor te zijn worden niet besproken, maar bezongen: ‘Bezing de dingen die goed voor jou zijn geweest.’ Toegezongen. Zowel goed als kwaad, grote woorden, maar omgezet in begrijpelijke beelden: ‘de zon en de regenwolk’.

Het is ook prachtig hoe bloemennamen verweven worden in de stemming van het moment: ‘ogentroost en ereprijs’. Woorden en klanken om over te dromen! Er wordt zelfs een sacramenteel uitstapje gemaakt, naar water, wijn en brood (doop en eucharistie). Hoewel dat uiteraard ook gewone natuurlijke elementen zijn.

Zevenmaal. Zoveel mag je zingen. een schepping lang, alle dagen van de week, dus ook vanavond.

Daarbij, je bent niet alleen. Je kan de mensen om je heen bij je zang betrekken. Hen toezingen. En vergeet jezelf niet toe te zingen!

Heerlijk, zo jezelf in slaap te zingen. En wie horen we daar? Zingt God ook een beetje mee? En je beschermengel, door Hem gezonden?

Frans Cromphout (1924-2003) was jezuiet en Vlaams priester. Hij schreef gebeden, liederen, liturgische teksten en poëzie. En had geen kinderen.

Auteur: Nico Vlaming