Zoek een lied

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} liederen getoond

Geen liederen of gedichten gevonden

blz 589 - Hier is je bed, het wacht op je slaap


Andries Govaart

Tekst

Ouders helpen hun kinderen zeer door uit hun hoofd korte teksten, rijmpjes, gebedjes voor en met hun kroost op te zeggen. Het is goed voor de jonge hersenen. En ook voor de oude.

Andries Govaart, theoloog, tekstschrijver, liturgist, geeft met dit korte tekstje van vier regels een warme geruststelling mee aan kinderen en ouders: een even eenvoudig als gelaagd opzegrijmpje. Het heeft het karakter van een aantal mededelingen, zeker de eerste twee regels. ‘Hier is je bed, het wacht op je slaap’ (het bed wordt meteen als een persoon gezien, die kan wachten – het is jouw eigen lieve bed, kind, waarin je heerlijk veilig mag en kan slapen). O ja, voordat je slapen gaat, nog even om je heen kijken. ‘Wat je achterlaat’ blijft gewoon, en is er morgen weer. Maar is er ook iets dat je wil achterlaten, omdat dat vandaag niet zo leuk was…? Kijk er maar naar ‘voor je vertrekt naar dromenland’. Hier wordt een bekend woord gebruikt, ‘dromenland’, dat tegelijk behaaglijkheid als vertrouwelijkheid oproept. Het is een ander land dan hier, maar wel heerlijk. En als je dacht dat je daar geheel alleen bent, nee: ‘Ook daar waakt er een.’ Bijna net zoals je bed wacht ‘op je slaap’, wacht God op jou. Hij is wakker. ‘Je bent in Gods hand.’ Vast en zeker .

Het is geen gebedstekst in de reguliere zin. Het vraagt nergens om, het deelt mee, maar in die mededeling zit zoveel vertrouwen, zekerheid, vanzelfsprekendheid die aan geloof doet denken. Zoals kinderen dat kunnen ontvangen.

Auteur: Nico Vlaming