Zoek een persoon

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} personen getoond

Geen personen gevonden

Christian Lahusen


geboren: 12 april 1886 in Buenos Aires
overleden: 18 mei 1975 in Überlingen am Bodensee (Duitsland)

Bijdrage in het Liedboek

342 In God de Vader op zijn troon (m)

Leven en werk

Zijn eerste levensjaren bracht Christian Lahusen door in Buenos Aires (Argentinië), waar zijn vader zakenman was. Na terugkeer in Duitsland ging Lahusen naar het Alte Gymnasium te Bremen. Op deze school raakte hij bevriend met zijn medeleerling Rudolf Alexander Schröder. Vanaf 1905 studeerde hij korte tijd muziek in Leipzig. De studie maakte hij nooit af; hij ontwikkelde zich verder als autodidact op muziekgebied.

In 1914 werd hij repetitor aan een operahuis te Berlijn. Daarna was hij vanaf 1919 als dirigent, choreograaf en componist werkzaam aan de Münchener Kammerspiele, waar hij zich vooral met ballet- en theatermuziek bezighield.

Een aantal jaren later sloot Lahusen zich aan bij de Jugendmusikbewegung van Fritz Jöde. Vanaf 1931 was hij werkzaam als muziekdocent en koordirigent in Überlingen am Bodensee. Ook ging hij zich daar steeds meer toeleggen op kerkmuziek, in het bijzonder op het kerklied. Hij vernieuwde het contact met Rudolf Alexander Schröder, voor wiens liedteksten hij melodieën componeerde.

Auteur: Jan Smelik