Zoek een persoon

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} personen getoond

Geen personen gevonden

Job Heeger


pseudoniem van Jaap Sinnema

geboren: 12 november 1925 te Groningen
overleden: 31 maart 2016 te Santpoort-Zuid

Bijdragen in het Liedboek

167 Weet jij ook waar Mozes is (t)
227 Loof de Heer, want Hij is goed (t)
551 Hosanna, hosanna, de Heer komt voorbij (t)
716 Zaaien, maaien, oogsten (t)

Leven en werk

Jaap Sinnema heeft zich autodidactisch gevormd op de gebieden van theologie, pedagogiek, sociologie en didactiek. Hij was aanvankelijk enkele jaren gemeenteambtenaar. Van 1953 tot 1965 werkte hij voor het Christelijk Jonge Mannen Verbond (CJMV). Deze organisatie ging later op in het Christelijk Jongeren Verbond (CJV). Van deze organisatie werd de naam later gewijzigd in YMCA Nederland. Vanaf 1965 tot zijn pensioen in 1987 was Sinnema als directeur werkzaam bij de Nederlandsche Zondagsschool Vereeniging (NZV). In deze functie was hij onder andere hoofdredacteur van Kind op zondag en Kind op maandag en gaf hij cursussen voor leidinggevenden godsdienstige vorming van kinderen in kerk, kinderdiensten, zondagsschool, school en gezin.

Het schrijven van liederen voor kinderen is bij Sinnema ontstaan omdat de liederen die onder andere in de bundel Wie zingt mee? stonden in taalgebruik en melodie verouderd waren. Verschillende bekende dichters en componisten van kerkliederen, waaronder Hanna Lam, Jan Wit, Frits Mehrtens, Wim ter Burg en Willem Vogel, werden gevraagd nieuwe liederen te schrijven, maar zij wilden geässocieerd worden met ‘zondagsschoolliedjes’. Dat daagde hem uit om zelf liederen te gaan schrijven.

De keuze voor zijn pseudoniem Job Heeger verklaarde hij in een brief aan de compendiumredactie: Job is een samentrekking van ‘Jacob’, Heeger omdat zijn familie oorspronkelijk uit Heeg afkomstig was en omdat in het oud-Gronings een kwajongen een ‘heeger’ werd genoemd. Jaap Sinnema schreef ook liederen onder het pseudoniem Thomas Nordt (de ‘twijfelaar’ uit het noorden).

Auteur: Pieter Endedijk


Publicaties

selectie

Rob van Dijk, Gerard van Hulst, Jac. J. Sinnema, Eveline Stern, C.M. de Vries (red.), Zing het woord – liedboek voor kinderen. Amsterdam 1972.
Job Heeger, Elisabeth van den Brun, Gerard van Hulst (red.), Zing alle dagen – Liedboek voor kinderen (4 delen). Amsterdam/Nijkerk 1991/1992.