Zoek een persoon

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} personen getoond

Geen personen gevonden

Hermann Bonnus


geboren: 1504 te Quakenbrück (bij Osnabrück)
overleden: 12 februari 1548 te Lübeck

Bijdrage in het Liedboek

574 Glorie zij U, Christus, U leed onze nood (tekst strofe 2 en 3)

Leven en werk

Hermann Bonnus werd geboren als zoon van een welgestelde schoenmaker, die tevens raadsheer was in Quakenbrück, een stadje in de huidige deelstaat Niedersachsen. Na zijn opleiding aan de Domschule in Münster schreef hij zich op 13 april 1523 in als student aan de universiteit van Wittenberg, waar hij onder meer bij Martin Luther en Philipp Melanchton studeerde. Van 1525 tot 1527 was Bonnus docent in Greifswald, om vervolgens drie jaar te werken als privéleraar aan het Deense hof Gottorf in Schleswig-Holstein.

Nadat de stad Lübeck in 1530 door toedoen van Johannes Bugenhagen tot de Reformatie was overgegaan, werd Bonnus daar rector van de Latijnse school, het Katharineum. Bugenhagen benoemde hem echter al spoedig tot superintendent van Lübeck. Deze functie bleef Bonnus tot aan zijn overlijden vervullen, hoewel hij ook prestigieuze aanbiedingen kreeg om superintendent in Hamburg en Lüneburg (1534) te worden. Wel nam hij in 1543 de uitnodiging aan om de Reformatie te leiden in Osnabrück en omgeving. Evenals hij eerder voor Lübeck had gedaan, stelde hij voor deze gebieden een kerkorde op.

Uit zijn loopbaan blijkt dat Bonnus een gezaghebbend en invloedrijk lutheraan was. Deze invloed verwierf hij onder meer als publicist. Zo werkte hij in 1532/1533 mee aan de Lübeckse editie van Luthers bijbelvertaling in het Nederduits. Ook verzorgde hij een catechismus in het Nederduits: Eine korte Vorvatinge der Christliken Lere unde der vörnemesten fragestücke, so under dem Evangelio gemenliken vörvallen.

Hij bewerkte liederen uit de bundel Geistliker Gesenge und Leder, So nicht yn dem Wittembergeschen Sanckboke stan (Rostock 1531) van Joachim Slüter. Zijn aanvullingen en verbeteringen werden in diverse gezangboeken overgenomen. Een aanvulling betrof het lied ‘O wir armen Sünder’ dat in 1543 voor het eerst gepubliceerd werd in het Magdeburgse liedboek Eyn schön Geistlick Sangböck. Als tweede deel van het Enchiridion, Geistlike Lede und Psalmen yppet nye gebetert, verzorgde Bonnus in 1545 een nieuwe editie van Slüters bundel uit 1531.

Auteur: Jan Smelik

Literatuur

Bernhard Spiegel, Hermann Bonnus. Erster Superintendent von Lübeck und Reformator von Osnabrück nach seinem Leben und seinen Schriften. Göttingen 1892.
Franz Flaskamp, Hermann Bonnus. Gütersloh 1951.
Petra Savvidis, Hermann Bonnus, Superintendent von Lübeck (1504-1548): sein kirchenpolitisch-organisatorisches Wirken und sein praktisch-theologisches Schrifttum. Lübeck 1992 (dissertatie).