Zoek een persoon

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} personen getoond

Geen personen gevonden

Charles Villiers Stanford


geboren: 30 september 1852 te Dublin
overleden: 29 maart 1924 te Londen

Bijdrage in het Liedboek

973 Om voor elkaar te zijn uw oog en oor (m)

Leven en werk

Charles Villiers Stanford werd geboren als zoon van advocaat John James Stanford en Mary Henn. Beiden waren amateurmusici. Stanford studeerde bij diverse muziekdocenten in Londen, voordat hij aan het Queens’ College te Cambridge ‘organ scholar’ werd. In 1873 werd hij dirigent van Cambridge University Musical Society. Een jaar later werd hij organist aan het Trinity College. Vanaf de zomer 1875 tot en met 1876 studeerde Stanford in Leipzig en Berlijn. Daar ontwikkelde hij zich ook als componist. Bij zijn terugkeer in Cambridge (1877) had hij in die hoedanigheid reeds naam gemaakt. Zes jaar later volgde de benoeming tot ‘Professor of Composition’ aan het Royal College of Music en weer vier jaar later volgde hij Sir George Macfarren op als ‘Professor of Music’ in Cambridge. Tot zijn leerlingen behoren Herbert Howells en Ralph Vaughan Williams.

Stanford componeerde een omvangrijk oeuvre, waaronder symfonieën, ouvertures, concerten, opera’s, liederen en koorwerken. In 1873 publiceerde hij zijn eerste hymn-melodie. Er volgen nog 22 nieuwe melodieën. Stanford gebruikte regelmatig bekende hymn-melodieën in zijn composities. Diverse van zijn orgelwerken zijn daarop gebaseerd.

Hij werd op 3 april 1924 begraven in de Westminster Abbey, naast Henry Purcell. Op de gedenksteen wordt hij geëerd als ‘a great musician’. De titel ‘sir’ die hem in 1902 verleend werd, is een ander bewijs van zijn hoge status als componist en musicus.

Auteur: Jan Smelik

Literatuur

Jeremy Dibble, Charles Villiers Stanford: Man and Musician (Oxford 2002).

Externe link

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Villiers_Stanford