Zoek een persoon

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} personen getoond

Geen personen gevonden

Maurice Pirenne


geboren: 29 november 1928 te Tilburg
overleden: 14 maart 2008 te ’s-Hertogenbosch

Bijdragen in het Liedboek

91b Wie in de schaduw Gods mag wonen (m)
93a Koning is onze God (m)
104a Zend Ge uw ademtocht, uw werken ontstaan (m)

Leven en werk

Maurice Pirenne studeerde theologie en filosofie aan het grootseminarie te Haaren en tegelijkertijd orgel en compositie te Tilburg. Hij werd in 1952 tot priester gewijd en werkte een jaar als kapelaan in Sint-Michielsgestel. In 1953 mocht hij in Rome gaan studeren aan het Pontificio Istituto di Musica Sacra. Daar kreeg hij les in compositie bij Domenico Bartolucci, dirigent van de Santa Maria Maggiore en later van de Sixtijnse kapel en studeerdeerde hij orgel bij Ferruccio Vignanelli. In Nederland teruggekeerd was hij vooral werkzaam als kerkmusicus. Als componist schreef hij hoofdzakelijk werken voor koor. Een bijzondere kwaliteit van zijn composities is de innige verhouding tussen tekst en muziek.
Hij werkte in 1959 een jaar als docent gregoriaans aan het conservatorium te Tilburg en daarna meer dan dertig jaar aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht als docent gregoriaans, theorie en orgel. Ook werkte hij van 1969 tot 1980 als docent orgel aan het Arnhems conservatorium. Pirenne werd in 1965 benoemd tot dirigent (rector cantus) van het kathedrale koor van de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch, Die Sangeren Onser Liever Vrouwen. In 1991 volgde hij Huub ten Hacken op als organist van de Sint-Jan. Deze functie bleef hij tot 2007 vervullen.

Auteur: Pieter Endedijk

Literatuur

Jan Jaap Zwitser / Anton Vernooij, Wonen in klanken – Een muzikale biografie van Maurice Pirenne. ’s Hertogenbosch 2019.

Externe link

http://www.stichtingmauricepirenne.nl