Zoek een persoon

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} personen getoond

Geen personen gevonden

Anton Ent


pseudoniem van Henk van der Ent

geboren: 20 januari 1939 te Rotterdam

Bijdragen in het Liedboek

57a De merel fluit als morgenopening (t)
p 28 Kindertaal (t)
p 88 Vogelijn op groene tak (t)
p 132 Loflied (t)
p 142 Gids (t)
p 176 Kleed (t)
p 245 Einde (t)
p 350 Val (t)
p 420 Bijentuin (t)
p 1094 Leed (t)
p 1415 Mysterie (t)
p 1456 Hier ben ik (t)
p 1472 Moed (t)
p 1491 Bruid (t)

Leven en werk

Henk van der Ent groeide op in Rotterdam in een christelijk milieu (zie ook Breepleinkerk in het gedicht ‘Loflied’, Liedboek blz. 132). Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde te Amsterdam en behaalde daar ook het Testimonium Wijsbegeerte en Spiritualiteit. Hij was werkzaam als docent Nederlands te Apeldoorn en als docent Spiritualiteit aan de cursus Theologische Vorming voor Gemeenteleden te Apeldoorn en Deventer. In 1969 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel Hagel en Sneeuw. Hij is een vruchtbaar schrijver, die niet alleen onder het pseudoniem Anton Ent werkt, maar ook onder de naam Marieke Jonkman publiceert. Uit veel van zijn werk blijkt dat hij ook gemerkt heeft hoe het leven met een christelijke achtergrond in een onttoverde, gemechaniseerde wereld spannend is, en spanning geeft.

In de loop van drie jaren hield hij zich met de psalmen bezig, een project dat uitmondde in de bundel Entiteiten. In 2007 verscheen een fraai uitgegeven bundel met die gedichten onder de titel Man van twee wegen. Zijn psalmen zijn geen vertalingen of moderne bewerkingen, maar eerder reflecties op de oorspronkelijk tekst. De dichter verhoudt zich tot het origineel, en voert in zijn gedicht een ‘interne monoloog’, zoals van der Ent het zelf omschrijft. Zijn werk lijkt in dat opzicht meer op de haast haiku-achtige psalmen van Lloyd Haft dan op Huub Oosterhuis of Gabriël Smit.

In de literaire kring van wat wel ‘behoudende’ protestanten worden genoemd, is Ents werk met de psalmen niet echt geaccepteerd, en dat is ook wel begrijpelijk. Verwonderlijker is dat van zijn werk ook niets is opgenomen in de mooie bundel Het is begonnen met David uit 1999, een boek met Nederlandse psalmbewerkingen en –berijmingen uit de schat der eeuwen.  

Auteur: Ite Wierenga

Externe links

http://nl.wikipedia.org/wiki/Anton_Ent
http://www.dbnl.org/tekst/bork001schr01_01/bork001schr01_01_0314.php
http://www.tjerkdereus.nl/anton-ent-man-van-twee-wegen-2007/


Publicaties

selectie

Henk van der Ent, Het vierde land. Zoetermeer 1999.
Anton Ent, Man van twee wegen – gedichten geënt op de Psalmen. ’s-Hertogenbosch 2007.
Henk van der Ent, De moed om niet te schuilen. Kampen 2009.
Anton Ent, Binnen de wildroosters. Groningen 2011.
Anton Ent, Tot water mij noemt. Amsterdam 2012.