Zoek een lied

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} liederen getoond

Geen liederen of gedichten gevonden

473b - Er is een roos ontloken (canon)


Canon
Melchior Vulpius

Melodie

Deze canon is in oorsprong geen liedcanon bij het bekende kerstlied. Melchior Vulpius schreef een instrumentale canon: Fuga quatuor vocum in unisono. Deze canon was opgenomen in de uitgave Compendium Musicae (Augsburg 1620) van de componist en muziektheoreticus Adam Gumpelzhaimer (1559-1625). De muziekpedagoog Fritz Jöde (1887-1970) ontdekte een duidelijke overeenkomst tussen het begin van de canonmelodie en het lied Es ist ein Ros entsprungen (Liedboek 473) en plaatste bij de canonmelodie de Duitse tekst. De canon verscheen in de grote canonverzameling van Jöde, Der Kanon (Wolfenbüttel 1926).

Dit is meer een koorcanon dan een gemeentecanon. Liedboek 473a en 473b geven op één bladzijde de grenzen aan van de gebruiksmogelijkheden van het Liedboek: materiaal dat geschikt is voor alle gemeenten en zanggroepen tot meer geoefende groepen, zoals koren; muziek voor de eredienst en muziek voor gebruik bij andere gelegenheden, bijvoorbeeld een koor- en cantorijrepetitie. Met de beide canons kan een interessante liedcantate worden samengesteld: een eenstemmig couplet met begeleiding, een meerstemmige koorzetting – zie de ‘klassieke’ zetting van Michael Praetorius (1571/72-1621) –, een variatie voor orgel, afgewisseld met canons.

Deze canon is overgenomen uit Theo Goedhart (red.), Canonboek (Ansen 1992, nr. 18). Met de Duitse tekst komt de canon ook voor in Evangelisches Gesangbuch (1994, nr. 31).

In de eerste drukken van het Liedboek staat in de tekst van de laatste regel een fout. Het moet zijn: ‘door der profetenmond’.

Auteur: Pieter Endedijk


Links

Klik hier voor een uitvoering in het Duits door het Dresdner Kammerchor o.l.v. Hans-Christoph Rademann (uitvoering door vier gelijke stemmen)


Media

Uitvoerenden: Apeldoorns Kerkmuziekensemble o.l.v. Thea Endedijk-Griffioen