Zoek een persoon

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} personen getoond

Geen personen gevonden

Delores Dufner


geboren: 20 februari 1939 bij Buxton (North Dakota)

Bijdrage in het Liedboek

973 Om voor elkaar te zijn uw oog en oor (t)

Leven en werk

Delores Dufner, dochter van een boer uit Buxton, North Dakota (Verenigde Staten), ging naar school bij de benedictinessen in Crookston te Minnesota, waar ze een muziekopleiding ontving. Later trad ze toe tot de Ordo Sancti Benedicti, de orde van benedictijnen en benedictinessen, waar ze zich bezighield met schoolmuziek, kerkmuziek en het geven van individuele muzieklessen. Aan het St.-Joseph’s College in Rensselaer (Indiana) voltooide ze in 1973 een masterstudie liturgische muziek. In die tijd werden de liturgische vernieuwingen van het Tweede Vaticaans Concilie geïmplementeerd, en Dufners werk kwam in het teken daarvan te staan. Tussen 1979 en 1989 was ze Director of the Office of Worship van het bisdom St.-Cloud te Minnesota. Daarna werkte ze een jaar als Liturgical Music Consultant van het bisdom Ballarat, Victoria (Australië). In 1990 rondde ze aan de University of Notre Dame in South Bend (Indiana) de opleiding liturgische studies af. Sinds 1991 wijdt ze haar leven aan het schrijven van liederen en het geven van workshops.

Tot op heden schreef ze meer dan tweehonderd liedteksten, waarvan diverse internationaal en interconfessioneel gebruikt worden. Voor het merendeel gebruikt ze bekende melodieën. Haar motivatie om liederen te gaan schrijven – zo verwoordde ze in 2011 tijdens een interview – was het Tweede Vaticaanse Concilie. Dit concilie gaf haar een frisse blik op het geloof en ze wil mensen graag met haar liederen dezelfde ervaring geven: ‘Martin Luther gebruikte muziek om de Schrift en de leer te onderwijzen, en ik dacht dat ik dat misschien ook kon door op bekende melodieën teksten te schrijven. Wellicht begrijpen mensen dan beter waar het Vaticanum II allemaal om ging: om de Schrift beter aan te voelen.’

Delores Dufner hoort internationaal tot de belangrijkste rooms-katholieke lieddichters sinds het Tweede Vaticaans Concilie. Een deel van haar liederen publiceerde zij in haar bundels Sing a New Church (1994) en The Glimmer of Glory in Song (2003). In 2014 ontving zij de Lifetime Achievement Award van de National Association of Pastoral Musicians (NPM).

Auteur: Jan Smelik

Externe link

http://www.ocp.org/artists/1266