Zoek een persoon

{{ filtered.length }} van {{ totalItems}} personen getoond

Geen personen gevonden

Michael Schirmer


gedoopt: 18 juli 1606 te Leipzig
overleden: 4 mei 1673 te Berlijn

Bijdrage in het Liedboek

438     God lof! Nu is gekomen (t)

Leven en werk

De exacte geboortedatum van Michaël Schirmer is niet bekend; hij werd in elk geval op 18 juli 1606 in een van de kerken te Leipzig gedoopt. In zijn geboorteplaats bezocht hij de Thomasschule, waaraan meer dan een eeuw later Johann Sebastian Bach als docent verbonden zou zijn. Schirmer moet een buitengewoon begaafde leerling geweest zijn, want al in 1619 , dus op 13-jarige leeftijd, begon hij aan een theologiestudie.

In de jaren dertig van de zeventiende eeuw heeft Schirmer korte tijd als predikant (in Streignitz, Sachsen) gewerkt. Verreweg het grootste deel van zijn werkzame leven was hij rector van de gymnasia in Freiberg en aan het Grauen Kloster te Berlijn.

Michael Schirmer maakte ook naam als dichter. Hij schreef gedichten in het Grieks, Latijn en Duits, die in zijn tijd hoog gewaardeerd werden. Zijn faam zorgde ervoor dat hij in 1637 tot ‘dichter van de keizer’ benoemd werd.

In Berlijn had Schirmer kennisgemaakt met de beroemde lutherse kerkmusicus Johann Crüger (1598-1662). In zijn bundel Newes vollkömliches Gesangbuch Auspurgischer Confession  (Berlijn 1640) nam Crüger verschillende liederen van Schirmer op, waaronder het lied Nun jauchzet, all ihr Frommen.

Tien jaar later publiceerde Schirmer een eigen verzameling met geestelijke poëzie: Biblische Lieder und Lehrsprüche, waarvoor de grote Duitse lieddichter Paul Gerhardt (1607-1676) een aanbevelende voorrede schreef. In 1652 en 1656 verschenen nog twee bundels van zijn hand, respectievelijk de Biblischen Trostsprüche  en Trost- und Lehrsprüche. Ook maakte Schirmer een vertaling van Vergilius’ Aeneis.

Het leven van Schirmer ging niet over rozen. Hij leed zwaar onder de gevolgen van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Bovendien liet zijn psychische gezondheid sterk te wensen over. In 1659 en 1666 verloor hij een dochter (9 jaar) en een zoon (25 jaar). Zijn vrouw Catharina Thiele, met wie hij in 1639 getrouwd was, overleed in 1667. Gezien deze misère in zijn privéleven noemde Schirmer zichzelf de ‘Duitse Job’.

Evenals zijn vriend Paul Gerhardt was hij een streng orthodoxe lutheraan, wat ertoe leidde dat hij dikwijls in aanvaring kwam met overheden en collegae die andere of ruimere opvattingen hadden. Toen hij in 1668 opnieuw een zenuwinzinking kreeg, legde Schirmer zijn werk neer.

Afgezien van het hierboven reeds genoemde adventslied Nun jauchzet, all ihr Frommen zijn in Duitstalige landen nog twee liederen van Schirmer bekend gebleven: O Heilger Geist, kehr bei uns ein (Evangelisches Gesangbuch 130) en Herr Gott, du Herrscher aller Welt (komt in de Regionalteile van het Evangelisches Gesangbuch voor).

Auteur: Jan Smelik